A Cross-Sectional Study From Turkey Regarding Stigmatizing Attitudes And Behaviors Towards Abortion

Anasayfa » A Cross-Sectional Study From Turkey Regarding Stigmatizing Attitudes And Behaviors Towards Abortion

SAMSUN MEDICAL JOURNAL
(Samsun Tıp Dergisi)

 

A Cross-Sectional Study From Turkey Regarding Stigmatizing Attitudes And Behaviors Towards Abortion
Kürtaja Yönelik Damgalayıcı Tutum Ve Davranışlar İle İlgili Olarak Türkiye’den Kesitsel Bir Çalışma

Arzu AYRALER, Muhammed Emin GÖKTEPE, Şebnem ALANYA TOSUN, Ceren VARER AKPINAR, Demet KELLECİ DEMİR

Received:09.12.2023 – Accepted:12.12.2023 – Published:29.12.2023

ABSTRACT
Objective: The aim of the study is to investigate the perspective on the stigma of abortion within the scope of reproductive health services
Material and methods: This study was conducted between 01.02.2023 and 01.04.2023 in Giresun Gynecology and Pediatrics Training and Research Hospital. A survey form assessing sociodemographic characteristics and stigmatizing attitudes, beliefs and behaviourstowards abortion was administered face to face by the researchers to volunteers aged 18 and over. All analyses were evaluated for statistical significance with a threshold of p <0.05 and used IBM SPSS Statistics for Windows Version 26.0 (IBM, NY, USA). The difference between the scale and subscale score averages according to sociodemographic variables was determined by the Mann Whitney U test for two independent groups and the Kruskal Wallis test for more than two groups.
Results: A significant difference was found in total stigmatizing attitude scores and all sub-dimensions according to education level, household income and living in the province/ district (p<0.001). Stigmatizing attitudes were significantly lower in those with an educational level of university and above compared to other educational levels (p<0.001). Stigmatizing attitudes were significantly higher in those with a household income below minimum wage compared to those with a household income above minimum wage (p=0.01). Stigmatizing attitudes were significantly lower in those living in the city centre compared to those living in the districts (p<0.001).
Conclusion: In general, stigmatizing attitudes and behaviours towards abortion may differ in different segments of society, and their consequences may also vary. Stigmatizing attitudes towards abortion maintain their importance on issues such as the goal of reducing deaths, social awareness, respect for human rights, health and safety. A more comprehensive view of reproductive health may be helpful in changing this attitude.

Key words: Reproductive health, Abortion, Stigmatization

ÖZET
Amaç: Çalışmanın amacı üreme sağlığı hizmetleri kapsamında kürtajın damgalanmasına bakış açısını araştırmaktır.
Materyal ve metot: Bu çalışma 01.02.2023- 01.04.2023 tarihleri arasında Giresun Kadın Hastalıkları ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilmiştir. 18 yaş ve üzeri gönüllülere sosyodemografik özellikleri ve kürtaja yönelik damgalayıcı tutum, inanç ve davranışları değerlendiren anket formu, araştırmacılar tarafından yüz yüze uygulanmıştır. Tüm analizler istatistiksel anlamlılık açısından p <0,05 eşiğiyle değerlendirilmiş ve IBM SPSS İstatistikleri Windows Sürüm 26.0 (IBM, NY, ABD) kullanılmıştır. Sosyodemografik değişkenlere göre ölçek ve alt ölçek puan ortalamaları arasındaki fark, iki bağımsız grup için Mann Whitney U testi, ikiden fazla grup için Kruskal Wallis testi ile belirlenmiştir.
Bulgular: Eğitim düzeyi, hane geliri ve il/ilçede yaşama durumuna göre toplam damgalayıcı tutum puanları ve tüm alt boyutlarda anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,001). Damgalayıcı tutumlar üniversite ve üzeri eğitime sahip olanlarda diğer eğitim düzeylerine göre anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur (p<0,001). Hane geliri asgari ücretin altında olanlarda hane geliri asgari ücretin üzerinde olanlara göre damgalayıcı tutumların anlamlı olarak daha yüksek olduğu görülmüştür (p=0,01). Damgalayıcı tutumlar ilçede yaşayanlara göre il merkezinde yaşayanlarda anlamlı düzeyde daha düşük tespit edilmiştir (p<0,001).
Sonuç: Genel olarak kürtaja yönelik damgalayıcı tutum ve davranışlar toplumun farklı kesimlerinde farklılık gösterebildiği gibi sonuçları da farklılık gösterebilmektedir.Kürtaja yönelik damgalayıcı tutumlar; ölümleri azaltma hedefi, toplumsal farkındalık, insan haklarına saygı, sağlık ve güvenlik gibi konular üzerinde önemini korumaktadır. Üreme sağlığına daha kapsamlı bir bakış açısı bu tutumu değiştirme konusunda faydalı olabilir.

Anahtar sözcükler: Üreme sağlığı, Kürtaj, Damgalama

Öğrenci Destek Hattı